Pārlekt uz galveno saturu

Magnētiskās lentes un Apple no pagājušā gadsimta: Muzeju nakts 2017

Attēla autors: No LLU arhīva

20. maijā norisinājās ikgadējā Muzeju nakts Jelgavas pilī, kurā arī mūsu fakultātes studenti piedāvāja nelielu ieskatu datortehnikas attīstībā.

Bērni varēja spēlēt savulaik iecienītākās spēles uz Apple Mac iOS 8.6 gan mazajiem, gan lielajiem - Tetris, Space Fighters, krāsošanas spēle meitenēm, Jūras kuģīšu kauja diviem. Uz Retro spēļu konsules klasiskās spēles - Mario, Mortal Kombat, Ninja Turtles, Battle City.

Bija arī apskatāmi datu nesēji un lasītāji no dažādām dekādēm - rakstāmmašīna, magnētiskās lentas, disketes, kasešu lentas, dažādi cietie diski gan serveriem, gan stacionārajiem datoriem. Seno skaitļotāju salīdzinājums ar mūsdienu elektroniskajiem kalkulatoriem.

Izspēlēja atjautības uzdevumus par datu nesēju kapacitāti – vai tā ir, ka fiziski lielāks datu nesējs nozīmē, ka ietilpīgāks? Salīdzinājām 16GB SD karti ar 8MB magnētisko lenti. Biežāk uzdotie jautājumi - Kā uz rakstāmmašīnas var izdzēst kļūdaini uzrakstīto simbolu? Vai tiešām datori bija tik lieli, ka aizņēma istabas? Kā agrāk varēja iesniegt bakalauru ar vienu disketi? Cik disketes vajadzēja, lai uzinstalētu kādu programmu?

Pievienots 22/05/2017