Pārlekt uz galveno saturu

Aicina uz pirmo 100 K. Ulmaņa stipendiātu salidojumu Pikšās

Attēla autors: No LLU arhīva

3. septembrī plkst. 12.00 norisināsies bijušā Latvijas Valsts un Ministru prezidenta Kārļa Ulmaņa 140. dzimšanas dienas piemiņas pasākums viņa dzimtajās mājās – Dobeles novada, Bērzes pagasta “Pikšās”. Tā laikā Latvijas Lauksaimniecības universitātes vadība sveiks 2017./2018. studiju gada K. Ulmaņa stipendiātus. Turklāt šogad uz Pikšām tiek aicināti visi K. Ulmaņa iepriekšējo gadu stipendiāti, kuru skaits jau ir sasniedzis zīmīgu skaitli – 100.

Šī gada piemiņas pasākums būs īpašs, jo vienkopus aicināti visi stipendiāti, kuri līdz šim saņēmuši K. Ulmaņa stipendiju. Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) K. Ulmaņa stipendija tiek piešķirta jau 27 gadus, un tās pastāvēšanas laikā ir sveikti 98 studējošie. Šogad K. Ulmaņa 140. dzimšanas dienas piemiņas pasākumā tiks sveikti vēl trīs jaunie stipendiāti, tādējādi sasniedzot 101 K. Ulmaņa stipendiātu. Jaunajā studiju gadā stipendiju saņems Vides un būvzinātņu fakultātes profesionālās bakalaura studiju programmas „Zemes ierīcība un mērniecība” studente Kristīne Stendzeniece no Ķekavas novada un divas Pārtikas tehnoloģijas fakultātes otrā līmeņa studiju programmas „Pārtikas produktu tehnoloģija” studentes – Agnese Čamane no Lielvārdes novada un Ance Ziobrovska no Aizputes novada.

“Inteliģentiem cilvēkiem ir jāzina savas saknes, jo tikai uz stabiliem, stingriem pamatiem var veidot attīstību. Pētot savas ģimenes, dzimtas koku, var daudz uzzināt par vēsturi, cilvēku dzīvi konkrētajā laika periodā, bet, izpētot valstsvīru saknes, tiek veidotas valstiskas saknes, piederība mūsu mazajai Latvijai. Jaunieši novērtē, ka cilvēks, kurš nācis no mūsu pašu vidus, spēj būt izcils tautsaimnieks. Tas motivē arī viņus veicināt lauku attīstību un strādāt valstiskā līmenī. Turklāt, veicot pētījumu, studenti arhīvos atrod arvien jaunus vēsturiskus faktus, izvērtē procesus un vēsturiskās ziņas, kā arī iegūst jaunu un vērtīgu pieredzi. Gudrs cilvēks mācās no citu kļūdām, nevis nepārtraukti pārbauda tās uz sevis,” uzskata LLU studiju prorektors Aigars Laizāns.

K. Ulmanis savas darbības laikā deva būtisku ieguldījumu lauksaimniecības attīstībā, taču vienlaikus novērtēja arī citu nozaru attīstību, tāpēc K. Ulmaņa stipendijas piešķiršanas mērķis ir atbalstīt talantīgus un aktīvus LLU jauniešus, kuri studē vai nu lauksaimniecību, vai arī jebkurā citā tautsaimniecībai svarīgā nozarē. Stipendiju ir saņēmuši sekmīgie, no valsts budžeta finansētie inženierzinātņu, biozinātņu un sociālo zinātņu studenti un maģistranti, kuri veikuši zinātnisku pētījumu par K. Ulmani, viņa darbību un aktuālajām problēmām Latvijas tautsaimniecībā, politikā un kultūrā 20. gs. 20. – 30. gados, iesaistījušies LLU sabiedriskajās aktivitātēs un kuriem ir darba pieredze kādā zemnieku organizācijā vai saimniecībā.

"Stipendiju 20. gadsimta astoņdesmito gadu beigās iedibināja K. Ulmaņa fonds, bet pēc pāris gadiem šī tradīcija pārgāja augstskolas pārziņā, un kopš 1991. gada to piešķir LLU, jo K. Ulmanim bija liela nozīme universitātes dibināšanā – 1938. gadā tieši viņš izsludināja likumu "Jelgavas Lauksaimniecības akadēmijas Satversme", kā arī ar viņa rīkojumu augstskolu pārcēla uz Jelgavas pili," par stipendijas dibināšanas iemesliem stāsta LLU bijušais rektors, profesors Voldemārs Strīķis.

Deviņdesmito gadu beigās augstskolā norisinājās pat diskusijas par to, lai universitāti nosauktu Kārļa Ulmaņa vārdā. "Universitātes nosaukums gan netika mainīts, bet tika izveidots K. Ulmaņa krūšutēls, kas joprojām atrodas universitātes rektorāta svinīgajā sēžu zālē, lai svarīgākās sēdes notiktu bijušā prezidenta uzraudzībā," turpina V. Strīķis. Profesors uzskata, ka šī ir valstiskas nozīmes stipendija, kas apliecina, ka LLU ir stingra latvisko vērtību turētāja.

Stipendiāti 3. septembrī aicināti viesoties Pikšās un piedalīties K. Ulmaņa piemiņai veltītajā pasākumā, kas norisināsies plkst. 12.00 pie viņa pieminekļa, bet plkst. 13.00 stipendiātiem būs iespēja pirmo reizi satikties Pikšu muzejā, kur visus neformālā pasākumā laipni uzņems LLU vadība.  

Lūgums visiem bijušajiem stipendiātiem līdz 25. augustam pieteikt savu dalību salidojumam, rakstot e-pastu: arnita.lejava@llu.lv.

K. Ulmaņa stipendiātu salidojums ir pirmais LLU organizētais pasākums, kas veltīts Latvijas simtgadei un kam nākamajā gadā sekos citi, lielajai valsts jubilejai veltītie pasākumi.

Ulmaņa 100

 

Pievienots 17/08/2017