Pārlekt uz galveno saturu

Jānim Judrupam piešķirts doktora grāds par mācību un kompetenču pārvaldības risinājuma izstrādi

Attēla autors: No LLU arhīva

26. maijā promocijas darbu "Mācību un kompetenču pārvaldības risinājuma izstrāde" aizstāvēja un inženierzinātņu doktora zinātnisko grādu ieguva Jānis Judrups.

Promocijas darba mērķis ir izveidot mācību un kompetenču pārvaldības risinājumu, kurā realizētā zināšanu pārvaldība un e-mācību integrācija uzlabo organizācijas mācību lietderību. J.Judrups izveidojis vienotu Mācību un kompetenču pārvaldības risinājumu (MKP risinājums), ko veido mācību un kompetenču pārvaldības metodika kopā ar atbilstošu IKT informācijas sistēmu šo procesu nodrošināšanai. MKP risinājuma mērķa auditorija ir mācību centri, kas orientējas uz klienta organizāciju stratēģiskajiem mērķiem un optimālā veidā sagatavo organizācijas darbiniekus darba uzdevumu veikšanai.

Darba autora tiešais ieguldījums mācību un kompetenču pārvaldības risinājuma izveidē ir integrētās mācību pārvaldības modeļa un metodikas izstrāde, kā arī mācību un kompetenču pārvaldības informācijas sistēmas projektējuma izstrāde un formalizēšana.

Jaunais zinātņu doktors secina, ka zināšanu pārvaldības un e-mācību integrācija sekmē mācību lietderību un to apstiprina rezultāti, kas iegūti pētījumā izstrādātā Mācību un kompetenču pārvaldības risinājuma validācijā. Integrētās mācību pārvaldības (IMP) modelis demonstrē mācīšanos kā zināšanu pārvaldības un e-mācību kopīgu saskarsmes punktu. Tas veido teorētisku pamatu lietderīgu mācību nodrošināšanai organizācijā ar izteiktu akcentu uz mācību mērķu, kvalitātes un izmērāmības nodrošināšanu.

J. Judrups pētījuma ietvaros izstrādāto Mācību un kompetenču pārvaldības risinājumu lietderīgu mācību nodrošināšanai jau sekmīgi izmanto SIA “Baltijas Datoru akadēmija” un par to izrādījuši interesi arī citi mācību centri.

Informācija par promocijas darbu un kopsavilkumu elektroniskā veidā ievietota bibliotēkas mājas lapā – http://llufb.llu.lv/ sadaļā "Aizstāvēšanai iesniegtie promocijas darbi" – http://llufb.llu.lv/promoc_darbi.html un angļu valodā bibliotēkas mājas lapas sadaļā „Doctoral Theses Submitted for Defence” – http://llufb.llu.lv/promoc_darbi_en.html

Promocijas darba zinātniskā vadītāja ir Dr.sc.ing., profesore Irina Arhipova

Pievienots 29/05/2017